Wanneer geef je de eerste schoentjes aan?
Vaak zie je van die lieve hummeltjes met van die schattige schoentjes. Niet omdat ze dan al kunnen lopen, maar omdat het er gewoon zo leuk uitziet. Het is zo mooi om van die gave schoentjes aan te geven die passen bij de outfit. Veel ouders hebben de schoentjes zelfs al gekocht voordat het kindje geboren is.
Toch is het belangrijk om te weten hoe ontzettend belangrijk de ontwikkeling van de kleine voetjes verloopt omdat die mooie voetjes niet alleen onweerstaanbaar schattig, maar ook kwetsbaar zijn.
Bij baby’s is het dragen van schoentjes namelijk echt overbodig. Deze kleine voetjes hebben enkel sokjes nodig om de voetjes warm te houden. Baby’tjes zijn aan het ontdekken waar hun voeten zich bevinden ten opzichte van hun lichaam. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun voetjes vast te pakken en in hun mond te steken. Dit is een manier om zich te leren oriënteren en vertrouwt te raken met hun lichaam. De hersenen leren op deze manier waar hun voeten zich bevinden.
De voetjes beginnen goed te functioneren rond het eerste levensjaar. Bij het ene kind is het net wat sneller, bij het andere kind laat het net even wat langer op zich wachten. Voor het zover is moeten baby’s eerst vertrouwd raken met hun voetjes. Baby’s trappelen en spelen daarom graag met hun voeten. Ze pakken hun eigen voetjes vast en trekken hun sokjes vaak uit (vast heel herkenbaar). Terwijl ze dat doen, ontwikkelen de spieren zich en worden de voeten en benen voorbereid op het lopen en op het dragen van gewicht. Zorg er ook voor dat je in de periode van het ontdekken van de voetjes de baby-gym afstemt in hoogte op de voetjes. Hang de spulletjes net wat hoger of juist wat lager zodat ze er met de voetjes makkelijk bij kunnen.
In deze periode is het belangrijk om te zoeken naar goed passende sokjes die de voetjes verwarmen en die je niet voortdurend kwijt bent.
KipKep heeft sokjes die aan de eisen voldoet!
Wist je dat voetjes voornamelijk bestaan uit kraakbeen en daardoor nog zacht en buigzaam zijn?
Je kunt het vergelijken met onze oren. (Onze oorschelp is heel buigzaam en kun je makkelijk met je vingers dubbelvouwen.) Het kraakbeen in babyvoetjes zal zich uiteindelijk ontwikkelen naar bot, maar deze botstructuren worden pas in de loop van het eerste jaar gevormd. Spieren en zenuwen van babyvoeten zijn ook nog niet volledig ontwikkeld. Gedurende het eerste jaar verstevigen de spieren en aanhechtingen, om uiteindelijk het lichaamsgewicht te kunnen dragen.
Babyvoetjes worden beschermd door een laagje babyvet. Dat is precies de rede waarom wij niet van die heerlijke voetjes af kunnen blijven!! Dit zorgt voor een schattige ronde vorm en platvoetjes. Op latere leeftijd krijgt de voetboog vorm en verdwijnen de platvoetjes vanzelf.
Je zult nu begrijpen waarom het belangrijk is om te zorgen dat we dit kraakbeen goed verzorgen zodat het niet gaat vervormen. Te kleine sokjes, romperpakjes met voetjes eraan die te klein of te strak zitten, schoenen met stugge zolen of schoenen in de verkeerde maat zijn erg ongezond. Ze zullen de natuurlijke groei en vorming van babyvoetjes belemmeren. Dit kan blijvende schade aanrichten of zorgen voor klachten die zich pas op latere leeftijd uiten.
Wanneer kindjes gaan leren lopen (Vaak tussen de 10-18 maanden) zal dit met vallen en opstaan gaan. Ze gaan letterlijk steeds een stapje verder. Ze gaan leren waar de voeten zich bevinden en gaan er nu mee oefenen door ze op de juiste manier te bewegen.
Wanneer de voetjes vrij kunnen bewegen, bijvoorbeeld door op blote voeten of op sokken te lopen op een stabiele en niet te gladde ondergrond, is het gemakkelijker de positie van de voet ten opzichte van de grond te bepalen. Een schoen (en met name een stugge schoen) zorgt ervoor dat dit lastiger is voor de kindjes. Ook sokjes kunnen een belemmering vormen omdat ze hierdoor soms wat minder grip hebben en de teentjes minder vrij kunnen bewegen. Kleine kinderen gebruiken de tenen namelijk als kleine voelertjes en grijpen ermee om stabiliteit te bewaren.
Wat zijn goede schoentjes en waar moeten ze aan voldoen?
- Goede eerste schoentjes moeten van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Dit geldt voor de binnen- en buitenkant van de schoentjes. De voeten kunnen zo optimaal ademen en op een natuurlijke wijze afkoelen. Koop dus nooit kinderschoentjes van kunstleer.
- Goede schoentjes moeten de juiste maat (in de lengte en breedte) hebben. Deze regel is voor alle schoentjes geldig, maar vooral voor de eerste loopschoentjes en babyschoentjes. Waarom? Omdat voor het eerste jaar nadat kinderen beginnen te lopen, groeien kindervoeten gemiddeld 1.9 cm (tussen de leeftijd van 1.5 jaar tot 2.5 jaar). Één schoenmaat verschil is gelijk aan een verschil van 0.5 cm. De voeten van uw kindje groeien dus bijna 4 schoenmaten! Daarom is het ook geadviseerd om de babyschoentjes maat 1 keer a 3 maanden te controleren en kinderschoentjes maat 1 keer a 4-5 maanden te controleren.
- Goede schoentjes zullen de voetjes goed omsluiten. Als de voet in de schoentje kan schuiven, kan dat blaren veroorzaken. Dit kan ook de oorzaak van struikelen zijn..
- Een stevige achterkant van de kinderschoentjes zal de voeten recht zetten, zodat de voeten van je kindjes niet naar de binnen- of buitenkant kunnen draaien. De goede steun zet de voeten in correcte positie en zorgt daarbij voor een gezonde ontwikkeling van de kindervoeten.
- De schoentjes moeten een goede zool. Hierbij denk je vooral aan een flexibele zool. Maar de flexibiliteit van de zolen is niet het enige waar je op moet letten. Let ook op het materiaal van de zool (rubber of leder), het gewicht van de zolen (en dus schoenen), de gladheid van de zolen. De zolen van goede babyschoentjes moeten de voetjes vooral beschermen. En, natuurlijk, flexibel genoeg te zijn om de voet natuurlijk te laten bewegen.
Wil je meer informatie dan ben je bij “Droomers voor baby’s” aan het juiste adres!
Schrijf je vandaag nog in en geniet van je moederschap!