Oorsprong van Shantala babymassage

Shantala babymassage komt oorspronkelijk uit India. De Franse arts Frederick Leboye bezocht een sloppenwijk in Calcutta en ontmoette daar Shantala die haar baby aan het masseren was. Hij was daar zo enthousiast over dat hij deze massage in het Westen heeft geïntroduceerd. Naast alle verplichtingen en hygiënische verworvenheden van deze tijd, vond hij dat er ook tijd gemaakt moet worden voor quality time samen wat resulteert in een nog betere hechting en geborgenheid. Onder de naam Shantala introduceerde hij deze massagetechniek. Shantala is een eerbetoon aan de moeder die hij ontmoette in Calcutta.

Wat is Shantala Babymassage?

De Shantala babymassage is een ritmische ontspanningsmassage op een respectvolle en liefdevolle manier waarbij de baby zelf aangeeft wat hij/zij nodig heeft. Een massage waarbij je goed kijkt naar de lichaamstaal van je baby en hier je benadering, technieken en volgorde van de massage op aanpast.

Tijdens de massage let je ook op het tempo waarin je masseert. Een baby heeft tijd nodig om alle prikkels te verwerken en te registreren. Bij een te hoog tempo kan je baby overprikkelt raken. Bij Shantala babymassage spreken we over ‘voelend aanraken’. Shantala babymassage is niet een bepaalde techniek op zich,  maar het gaat om de volle aandacht die je hebt voor je baby, jezelf en de massage. 

Waarom Shantala Babymassage?

De massage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Tijdens een massage is er een daling van de hoeveelheid stresshormoon zoals adrenaline en cortisol en een stijging van oxytocine. Ocytocine (het gelukshormoon) zorgt voor rust, geborgenheid en gebondenheid. De hechting tussen ouder en kind zal tijdens een massage versterkt worden en je leert de lichaamstaal van je baby nog beter te begrijpen.

Wil je deze massage ook leren?

Het is niet moeilijk! Schrijf je vandaag nog in.

Bij regelmatig masseren zullen er meerdere positieve reacties kunnen volgen:

  • Versterken van de band tussen ouder/verzorger en kind
  • Je baby zal dieper/rustiger slapen
  • De spijsvertering wordt beter
  • Darmkrampjes zullen verminderen
  • Overstrekken zal verminderen
  • Verbeteren van de motorische ontwikkeling
  • Verbeteren van het immuunsysteem
  • Loslaten van spanningen
  • De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme

Handige weetjes over babymassage

Vanaf welke leeftijd? En wanneer zijn ze te oud?

Als je baby zes weken oud is mag je beginnen met het masseren van je baby. Voor die tijd is een massage te inspannend voor je baby.

Naar mate je baby ouder wordt, wordt hij of zij ook beweeglijker en krijgt het meer interesse in de omgeving. Zodra ze kunnen gaan kruipen is de massage een stuk moeilijker. De grens bij mijn lessen ligt dan ook rond de 9 maanden. Uiteraard kun je de oefentechnieken die je tijdens de lessen leert nog steeds blijven toepassen. Je masseert dan bijvoorbeeld alleen de handjes en de voetjes of alleen de romp en de buik. Net wat je kindje op dat moment fijn vindt.

De tijdsduur en snelheid van de massage

Eigenlijk is dit iedere keer weer anders. Je baby geeft de tijdsduur aan. De ene keer vindt je baby het fijn om 15 minuten gemasseerd te worden terwijl hij/zij het de volgende keer na 5 minuten meer dan genoeg vindt. De Shantala babymassage doen we in een heel rustig tempo. Hiermee geef je de baby tijd om alle aanwezige prikkels te registreren en te verwerken. Doe je de massage te snel, dan kan dit leiden tot overprikkeling met onrustig gedrag als gevolg.